De Basken stonden aan de wieg van de cultuur en historie in de Aquitaine. Zij stichtten in 587 tussen Garonne en Pyreneeën het hertogdom Vasconia. Het gebied ten noorden van de Garonne wordt het eerste hertogdom Aquitanië met hoofdstad Toulouse

De Moren

Rond 730 werd Aquitanië voortdurend geplunderd door de Moren. Hertog Odo trok hen met een leger van Aquitanische Visigoten tegemoet om hen aan de rivier de Dordogne tegen te houden. Tevergeefs. Het werd een catastrofe voor de Visigoten. 

Hertog Odo zocht steun bij zijn oude vijanden de Franken. Hun gezamenlijke vijand waren nu de Moren en daarmee de Islam. Het Christendom kwam in gevaar. Bordeaux was inmiddels weer de hoofdstad van de regio en zou die status behouden. 

Jan Zonderland

Jan zonder Land, koning van 1199 tot 1216, moest aan Filips II Augustus Bretagne, Normandië, Anjou en Touraine afstaan, maar mocht Aquitanië behouden. 

Guyenne

Na de Engelse overwinning in de Honderdjarige Oorlog werd Aquitaine een Engels prinsdom dat 

Guyenne werd genoemd. De Fransen veroverden in 1450 Normandië en na de val van Bordeaux was ook deze regio weer Frans bezit. Gelukkig maar. Het surplus aan bezienswaardigheden in de Aquitaine danken we vooral aan de rijke cultuur en historie van Guyenne. 

Laat een reactie achter