Fruitig 

Eten en drinken in Toscane is fruitig. De goudgroene olijfolie uit Toscane wordt beschouwd als één van de allerbeste. De Toscaanse olijfolie smaakt, als hij jong is, nog een beetje bitter, maar ontwikkelt al snel het karakteristieke fruitige aroma. 

Olijfsoorten 

Frantoio, Leccino, Moraiolo, Pendolino zijn de belangrijkste olijfsoorten. Van oudsher zag je meestal gemengde aanplant van olijven en druiven. Echter, na een strenge vorstperiode, die veel oude olijfbomen vernielde, heeft men in hoog tempo grote olijfboomgaarden aangelegd. 

Pinzimonio 

Als ode aan de olie en de veelheid van verse groenten wordt in de Toscaanse keuken vaak een Pinzimonio als antipasto geserveerd. Een rauwkostschotel bestaande uit diverse verse, jonge groenten zoals bleekselderijstengels, venkel, radijsjes, paprika en witlof. 

Trippa alla fiorentina 

Het vetarme, sappige en kruidige vlees van het Chianina rund is uitermate geschikt voor de Bistecca alla Fiorentina. De trippa alla fiorentina, pens, wordt gaar gekookt met bleekselderij, ui, wortels, tomaten en geserveerd met Parmigiano. 

Finnocchiona 

Dit is een grove salami van mager vlees uit Firenze die op smaak is gebracht met venkelzaadjes. Sopressata of coppa di testa is een worst samengesteld uit onbruikbare stukken vlees. In Siena wordt deze salami op dezelfde manier gekruid als de zoete panforte: met kruidnagels, koriander, zwarte peper, nootmuskaat en kaneel. 

Chingiale 

De varkensfokkers zien er op toe dat het Toscaanse varken zijn kwaliteit behoudt. Ook de chingiale, wild zwijn, dat in de uitgestrekte bossen leeft, wordt veelvuldig verwerkt in prosciutti en salami. Eten en drinken in Toscane is gevarieerd. 

Laat een reactie achter